Zonneïnstallaties:- Elektrische zonnepanelen of fotovoltaische zonnepanelen
- Zonneboilers en zonnepanelen voor sanitair warm water en bijverwarming centrale verwarming
- Plaatsen warmtepompen
Elektrische zonnepanelen of fotovoltaische zonnepanelen
Twee soorten systemen: autonome PV-systemen en netkoppeling PV-systemen. Bij autonome systemen wordt de elektriciteit rechtstreeks geleverd aan de verbruiker en het overschot wordt opgeslagen in batterijen. Een netgekoppeld fotovoltaïsch systeem is uitgerust met een omvormer waardoor het teveel aan elektriciteit naar het net kan geleid worden. Meter draait terug? Wanneer de zon niet voldoende schijnt wordt de energie uit het elektriciteitsnet gehaald.Let wel geen elektricteit op het net geen elektriciteit van de panelen.Er moet elektricteit op het net zitten,anders werkt het niet.
De gemiddelde jaarlijkse opbrengst van een PV-paneel met een oppervlakte van 1 m2 is iets meer dan 100 kWh. Als je weet dat een doorsnee gezin in Vlaanderen jaarlijks 3500 à 4000 kWh verbruikt, dan zie je dat er een installatie nodig is met een oppervlakte van 35 à40 m2 om die hoeveelheid elektriciteit te kunnen produceren.
Zonneboilers en zonnepanelen voor sanitair warm water en bijverwarming centrale verwarming
Een zonneboiler benut warmte uit zonlicht voor het verwarmen van sanitair water (vandaar de naam zonneboiler). Een zonneboiler zet zonnestraling om in warmte en slaat die warmte op in een voorraadvat met water. Geeft de zon niet voldoende warmte, dan zorgt de naverwarming van de installatie ervoor dat we altijd voldoende warm water beschikbaar hebben.
Warmtepompen
Een warmtepomp onttrekt warmte uit een warmtebron zoals grond, water of lucht om ze daarna door middel van compressie, op een hogere temperatuur af te geven aan het verwarmingssysteem. Het warmtetransport gebeurt door middel van een speciale vloeistof. Via radiatoren, convectors, vloerverwarming of luchtkanalen kan de woning verwarmd worden. Het opwarmen van water tot een temperatuur van 60 ° C behoort ook tot de mogelijkheden van de warmtepomp. In de zomer kan dit systeem ook omgekeerd werken en als koelmachine fungeren.
Een warmtepompinstallatie bestaat uit de volgende onderdelen: een compressor, een condensor, een verdamper en een ontspanner. Er bestaan drie verschillende soorten systemen. Het rendement is dan ook afhankelijk van de temperatuur van de gekozen warmtebron.
Voordelen warmtepomp:
- laag verbruik
- erg milieuvriendelijk
- hernieuwbare energie
- geen schoorsteen of reservoir nodig